Skip to content

WEB-inloopavond met Sjaak Leijtens over outsiderkunst.

Ook niet Webleden zijn van harte welkom.

Tijdens deze WEB-inloopavond vertelt Sjaak Leijtens (70) een verhaal. Hij studeerde geschiedenis in Leiden en werkte als dienstweigeraar in de psychiatrie. Daarna gaf hij les in de Achterhoek. De psychiatrie, de outsiderkunst en het muzikaal-creatieve werk van Ad Blokland – oud-huisgenoot uit Leiden – komen aan bod in het Doetinchemse Wielercafé Parijs is nog ver. 

De muziek van The Grateful Dead loopt als een rode draad door Leijtens’ verhaal. In zijn jeugd liep hij de fascinatie hiervoor op toen hij elpees hoorde van deze hippieband. De teksten inspireerden hem vijftig jaar later tot het hertalen van Grateful Dead songteksten. Tegenwoordig legt hij zich toe op het schrijven van haiku’s naar aanleiding van deze en vele andere songteksten.

In 1975 leerde Leijtens huisgenoot Blokland kennen in Leiden. Ad maakte muziek, tekende en schreef dagboeken. Daarnaast vertoonde hij soms vreemd gedrag dat voor overlast zorgde. Sjaak voelde zich desondanks zich op zijn gemak bij Ad. Ze zaten ongeveer op dezelfde golflengte. Tot 2010 hadden de psychiatrische patiënt in Zuid-Holland en de docent in Doetinchem weliswaar sporadisch maar nog altijd goed contact. Nadat Ad overleed gunde de familie de creatieve nalatenschap aan Sjaak. Hij stelde een Adtalogus Blokland en een Ad-Supplement samen. Deze waren voor het Museum Dr. Guislain in Gent aanleiding om het oeuvre in de collectie op te nemen.

De WEB-inloopavond in het Wielercafé is vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. Woensdag 15 november, 20.00 uur. Parijs is nog ver, Spinbaan 21c Doetinchem.

Back To Top